Hem Rengöring Tips

Rengör ditt hem !!!

4 olika typer av matta fläckar och hur man behandlar dem

Även den mest hängivna husägaren vet att olyckor händer och att mattfläckar är oundvikliga. I stället för att försumma dem, skrubba dem tills problemet blir ännu värre eller försöka dölja dem genom att placera möbler ovanpå kan du ta ett bättre tillvägagångssätt. Allt du behöver göra är att lära dig de vanligaste typerna av fläckar och behandla dem därefter:

Kaffe- eller tefläckar – tro det eller inte, öl är inte bara en uppfriskande dryck, men det kan också hjälpa dig att lyfta bort te- eller kaffefläckar från mattan. Beroende på hur allvarlig situationen är kan du behöva upprepa proceduren tills fläcken är helt borta.

Universal mattrengöringsprodukt – oavsett vilken typ av fläck du har att göra med, kan du alltid välja en universell mattrengöringslösning. Även om det inte hjälper, kommer det åtminstone inte att göra någon skada. Det första alternativet du kan prova är en blandning av en halv liter vatten och 1 kopp ammoniak. Applicera på det drabbade området och se vad som händer. Den andra universella rengöringsblandningen innehåller vit vinäger. Det är upp till dig om du ska applicera lika delar vatten och vit vinäger på fläcken eller göra lösningen ännu mer potent genom att tillsätta lite diskmedel eller bakpulver till blandningen. Om du har att göra med en hårdare fläck kan du applicera en blandning av 1 msk vinäger och 1 msk majsstärkelse på fläcken och gnugga försiktigt med en mjuk trasa. Om du spiller färg på mattan kommer en lösning av lika delar diskmedel och vinäger att rädda dig. Torka av färgen med en svamp innan den blir torr och skölj sedan det behandlade området.

Rakkräm för juice, fett och oljefläckar – avlägsnandet av dessa fläcktyper kräver vanligtvis mycket tålamod i slutet, men du kan göra ditt liv lite enklare om du agerar direkt. Ta bort överflödig vätska med en pappershandduk och applicera sedan en generös mängd rakkräm på fläcken. Tork och torka av med en fuktig svamp. Om du inte har rakkräm kan du behandla fett och oljefläckar genom att strö salt på dem.

Salt för ketchupfläckar – salt är den perfekta naturliga borttagaren av ketchupfläckar från mattan. Ta bort den överdrivna ketchupmängden från mattan, strö lite salt, låt den sitta i några minuter och dammsug. Gnugga området med en svamp och upprepa proceduren vid behov.