Hem Rengöring Tips

Rengör ditt hem !!!

Mattfrågor – sotlinjer

Dina hemmattor hanterar missbruk dagligen. De har skadlig gångtrafik, spill, husdjur och en mängd andra faktorer att hantera. En faktor som förbises är skador som kan orsakas av ljus. Det kan låta konstigt men ljus kan göra stor skada på din matta.

När du tänker på ljusskador på mattan tänker du antagligen på att ett ljus tippar och bränner mattan eller läcker vax på den. Detta skulle naturligtvis göra en stor skada på en matta men de kan också skada dina mattor på ett mycket mer subtilt sätt. När ett ljus bränns producerar det rök och sot. Denna sot när den svalnar sätter sig på dina golv och bildar linjer i din matta runt dina väggar och runt möbler. Detta är i huvudsak rökskador och skadan kan vara irreversibel.

Om du upptäcker att du har ljusskador bör du ringa till en professionell mattor. De kan använda kemikalier av professionell kvalitet för att försöka ta bort ljusraderna. Ditt genomsnitt över disken kommer inte att minska det. Om du har lätta skador kommer en grundläggande mattrengöring förmodligen att ta hand om linjerna. Om du har stora skador kan det kräva fler metoder och du kan förvänta dig att betala mer för behandlingen.

Så vad kan du göra för dessa fläckar. Det bästa du kan göra är att försöka förhindra att fläckarna bildas i första hand. Försök att bränna ljus mindre. När du bränner dem, var försiktig med att skära ner veken så att de producerar mindre sot. Försök också köpa kvalitetsstearinljus som brinner renare på grund av bristen på orenheter i veken och vaxet. Försök också att hålla ett öga på din matta och om du ser att sotrader börjar bildas, rengör dem så snart som möjligt. Som ordspråket säger, “Ett uns förebyggande är värt ett pund botemedel.” Detta är definitivt sant i det här fallet.